Полезно

Избор на правилна крушка

10392344_10152973658495362_4463899176160165269_n - CopyИзборът на правилната крушка може да се окаже труден. Тук ще научите кое какво е в областта на осветлението и ще намерите правилните крушки за всяка стая в дома ви. Първо трябва да се уверете, че сте избрали правилния тип фасунга. Капачката е мостът между крушката и захранващия източник, който осигурява точното количество ток, за да светят крушките. Един размер не е приложим навсякъде и тъй като има различни видове фасунки , трябва да се уверите, че те отговарят на вашето осветително тяло. Най-разпространени са винтовите бази като E27 за големи осветителни тела и E14 за малки инсталации като свещи. Съществуват и специфични фасунги като GU10 GU5.3 и за луни и други специални осветителни тела – GU10s достъпни са като халогенна крушка и LED. Също така има B22d и B15d щик крушки, които се използват в по-малки тела и накрая с ниско напрежение G4 и силови задвижвани G9 халогенни. Погледнете графиката по-долу с различните видове крушки. Преди да купите крушка, вижте кода на вашето осветително тяло и проверете кода на крушката , която искате да купите.

Видове крушки

Халогенни крушки 

Халогенните крушка гарантират естествена, искряща и топла светлина: напълно димируеми; по-висока енергийна ефективност от „класическите“ крушки; кратко време за загряване. С една дума, те са най-добрият избор, ако търсите най-бързия и най-лесния начин да замените класическите крушки в целия си дом и същевременно искате да се насладите на същото качество на ясна, топла и пенлива светлина, на която сте свикнали.

 

LED крушки

LED BulbБез да се прави компромис с качеството, LED крушките предлагат неограничени възможности за осветление. Те съчетават най-съвременната технология с познатия ни дизайн на класическите крушки: най-дългата продължителност на живота на всяка крушка е до 25 години; кратки цикли на превключване; много малка консумация на енергия. Ако търсите най-устойчивото осветление, LED крушките са идеалният избор за вас.

Енергоспестяващите крушки

Energy Saving BulbЕнергоспестяващите крушки, също познати като компактни флуоресцентни лампи (CLFS), са много икономичен избор за използване в дома. Предлагат широка гама от яркост. Функционално осветление за интериори като работни места, кухни и всекидневни: Много ниска консумация на енергия (80% по-малко в сравнение с конвенционалните крушки); Дълъг живот; Предлага се в различни цветови гами. Ако търсите лесен начин да пестите енергия и да намалите сметките си за енергия за осветление, енергоспестяващите крушки са чудесен избор.

Димеруеми крушки

Dimmable bulbВажно е да запомните, че димерите изискват димеруеми крушки така че имайте предвид това, когато избирате крушки. По-старите видове енергоспестяващи крушки могат да не бъдат регулирани от светлинния поток, но те вече са заменени с ново поколение модели, които безпроблемно се регулират. Халогенните крушки обикновено са лесни за контрол, с ключ за димиране, обаче, не всички LED са проектирани да бъдат регулирани. Това може да е причина крушката да не работи правилно или не напълно. Така че, когато си купувате димираща крушка, не забравяйте да проверите детайлите на продукта, за да се види дали той ще работи с димер.

Цикъл на крушките

Switch Cycle GraphicВсяка крушка може да се включва и изключва само определен брой пъти, преди да изгори. Това е известно като „цикъл на крушките“. За различните стаи е важно да изберете подходяща крушка. Например, крушките в хола често остават по цяла вечер включени, докато тези в банята се включват и изключват много по-често. Халогенните крушки обикновено могат да се включват и изключват до 8000 пъти. Енергоспестяващите крушки до 30000 пъти и LED крушките до 50000 пъти.

Широчина и фокус на светлината

Wide & Focused Light GraphicФормата на една крушка има голямо влияние върху светлинния ефект, който доставя. Това е така, защото формата определя широчината на светлинния лъч. При стандартните крушки може да се постигне разпределение на 360 градуса на светлина, под ъгъл от 25-35 градуса на лъча.  При избора си на крушка имайте предвид широчината на областта, която искате да осветявате.

 

Индекс на цветопредаване

Colour Rendering Index GraphicЦветопредаване, изразено като рейтинг от 0 до 100 по Индекс на цветопредаване (CRI), описва как един източник на светлина прави цвета на даден обект да се появи в човешките очи и колко добре се разкриват фини вариации в оттенъци на цветовете. Естествената светлина навън има Индекс на цветопредаване 100 и затова е стандарт за сравнение за всеки друг източник на светлина. Колкото е по-висока Индекс на цветопредаване, толкова по естествено изглеждат цветове.

Вата и Лумени

Lumens and WattsПовечето хора смятат, че мощността (W) на крушката ви казва колко светлина излъчва. Това не е така, тъй като мощността измерва само количеството енергия, необходимо за електрическите крушки. Лумените (LM), от друга страна, измерват количеството светлина, което в действителност се произвежда. Например някои крушки, като LED, дават един и същ светлинен поток като класическите крушки  (в лумени), но за много по-ниска мощност. Така че, за да видите колко ярка е една крушка, проверявайте в лумени, не във вата. Колкото е по-висока стойността на лумена, толкова по-силна е излъчената светлина.

Цветна температура

Light Bulb Colour Temperature Chart

Съвременните крушки могат да предлагат различни цветови температури, които са посочени в единица, наречена Келвин (K). Цветната температурата ви помага да създадете различни настроения – крушки с ниска стойност на Келвин генерират топла, жълта светлина, която придава спокойно настроение, създава уютна атмосфера в дома. Крушките с висока Келвин стойност произвеждат хладно синя светлина-за по-енергизиращо настроение и са идеални, когато трябва да изпълнявате задачи, които изискват концентрация.

Реклама
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: